Tuesday, November 8, 2016

Electrical questions



Q1:- armature winding is one in which working
1. Flux is produced by field current
2. Flux is produced by working emf
3. EMF is produced by the working flux
4.-emf is produced by the leakage flux

ANSWER:-3




Q2:- A pole pitch in electrical machine is

1. Equal to 180 degree electrical
2. Equal to 180 degree mechanical
3. Less than 180 degree electrical
4. Greater than 180 degree electrical

ANSWER:-1



Q3:- a coil consist of

1. two conductors
2.t wo coil sides 
3. Two turns
4.four turns

ANSWER:-2



Q4:- one turn consist of

1.two coil sides
2.two conductors
3.four conductors 
4.four coil sides

ANSWER:-2



Q5:- in AC rotating machine that generated for Speed EMF

1. Is in face with the both working flux
2. Leads flux by 90di
3. Lag flux by 90 degree
4.lags by 180 degree

ANSWER:-3


Friday, November 4, 2016

Machine question



Q1:- what is the pressure of the brushes on communicator
1. (0. 9 kg /2.5 cm square )
2.(3600 kg / m square)
3.both
4.none of these

ANSWER:-3




Q2:-In  DC motor control methods for field control which of the following is true

1.Below basic speed
2. Above Base speed
3.Above base torque
4. Below based on

ANSWER:-2



Q3:-In  DC motor control methods for armature control which of the following is true

1.Below basic speed
2.Above Base speed
3.Above base torque
4. None of these

ANSWER:-1



Q4:- in Hopkinson's method of testing DC machines the power taken from the mains has to supply

1. The losses in the motor only
2. The losses in both the Machines
3. The input to both the Machines
4. The input motor and not to the generator

ANSWER:-2



Q5:- the function of a DC motor starter this to

1. Start the DC motor
2. Limit the starting current
3. Increase the starting torque
4. Avoid dips in the supply voltage

ANSWER:-1


Thursday, November 3, 2016

All in one questions



Q1:- when temperature increases the carbon resistance will be
1. Increase
2. Decrease
3. Remain same
4. None of these

ANSWER:-2




Q2:- which powder is used to make a resistance

1. Carbon, graphite
2. Silicon, Germanium
3. Both
4. None of these

ANSWER:-1



Q3:- on which type of generator gives same voltage on varing the Load

1. Shunt generator
2. Level compound generator
3. Series generator
4. Short shunt compound generator

ANSWER:-2



Q4:- on which generator The Terminal voltage is zero

1. Series generator
2. Shunt generator
3. Compound generator
4. Separately excited generator

ANSWER:-1



Q5:- to get high current in DC Generator which of the following binding should be used

1. Lap winding
2. Progressive wave winding
3. Retrogressive wave winding
4. None of these

ANSWER:-2


Wednesday, November 2, 2016

Electrical instrumentation



Q1:- what type of a bridge circuit is used to measure inductance and capacitance
1. Wheatstone Bridge
2. DC Bridge
3. AC Bridge
4. AC and DC Bridge

ANSWER:-3




Q2:- the pocket type test on sometimes called wiggy is used to indicate approximate

1. Current
2. Resistance
3. Voltage
4. Impedance

ANSWER:-3



Q3:- pocket type voltage tester will indicate

1. DC voltage only
2. AC voltage only
3. AC or DC voltage
4. Both voltage and resistance

ANSWER:-3



Q4:- when current transformer or not in use the secondary should be

1. Fused
2. Open circuited
3. Short circuited
4. Ground with  primary

ANSWER:-3



Q5:- before connecting and Ohmmeter to circuit steps to ensure that

1. The circuit is energized
2. All capacitor discharge
3. All switches are closed
4. All inductor are discharge

ANSWER:-2


Sunday, October 30, 2016

Transformer questions



Q1:- what is meant by the leakage flux of transformer
1. It is the flux which is linked with the primary and the secondary winding
2. It is that part of the magnetic flux which is significant for radio interference
3. It is the magnetic flux which is linked the only with the primary or only with the secondary winding
4. The leakage flux in the transformer is the influx whose path is exclusively through the air

ANSWER:-3




Q2:- why are Transformer core laminated

1. Laminated core are cheaper than solid Core
2. There are fewer Eddy current losses in laminated Core
3. There are fewer hysteresis losses in laminated Core
4. There is less coming as compared to solid Core

ANSWER:-2



Q3:- hysteresis loss in a transformer depends upon the

1. Applied voltage
2. Type of core material
3. Number of laminations
4. Reactance of the winding

ANSWER:-2



Q4:- current transformer is used to measure 100 A current by 5 ampere metre the current transformer is a

1. Step Up transformer
2. Step down transformer
3. Power transformer
4. Distribution transformer

ANSWER:-1



Q5:- it is economical to use an auto transformer when the Transformer ratio is

1. Low
2.high
3. Neither too high no to low
4. None of these

ANSWER:-1


Friday, October 28, 2016

Electrical questions



Q1:- when is the mechanical power developed by a DC motor maximum
1. Back EMF is equal to applied voltage
2. Back EMF is equal to zero
3. Back EMF is equal to the half of applied voltage
4. None of the above

ANSWER:-3




Q2:- internal characteristic of a DC generator is plotted between the

1. Field current and voltage generated no load
2. Armature current and voltage generated no load
3. Armature current and voltage generated after armature reaction
4. Field current and voltage generated on load

ANSWER:-3



Q3:- the bridge method in transformer will

1. Check Transformer winding
2. Check windings voltages
3. Find ratio of induced voltage
4. Result in short circuit loss

ANSWER:-3



Q4:- what is the effect of the field failure of salient pole synchronous motor connected with infinite bus

1. Reduce motor torque and speed
2. Not charged motor torque and speed
3. Stop the motor
4. Reduce not at work but motor will continue to run at synchronous speed

ANSWER:-4



Q5:- Wanger's earthing device is used in AC Bridge for

1. Shielding the bridge element
2. Eliminating the dtray electrostatic field effect
3. Eliminating the effect of earth capacitance
4. Eliminating the effect of the inter component capacitance

ANSWER:-2


Thursday, October 27, 2016

Competitive exams questions

Q1:- in which of the following Transformers is the secondary winding always kept closed
1. Current transformer
2. Potential transformer
3. Power Transformers
4. Distribution transformer

ANSWER:-1


Q2:- two holes are drilled in the disc on a diameter of energy metre to

1. Increase ventilation
2. Reduce the weight of disc
3. Eliminate creeping on no load
4.Increase deflecting torque

ANSWER:-3

Q3:- which of the following instruments has the highest torque/ weight ratio among the given instrument

1. Attraction type MI instrument
2. Repulsion type MI instrument
3. Permanent magnet moving coil instrument
4. Electrodynamometer instrument

ANSWER:-3

Q4:- if current through the operating coil of moving iron instrument is doubled the operating force becomes

1. One and a half Times
2. 2times
3. 3 times
4. 4 times

ANSWER:-4

Q5:- in moving iron instruments the iron moves in a direction to cause

1. Coil inductance to be constant
2. Mutual inductance to be minimum
3. Minimum reluctance path
4. Decrease in the flux passing through it

ANSWER:-3